/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Zdrowe ciasto z masła orzechowego i mleka kokosowego bez pieczenia, wegańskie https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 12 marca 2017

Zdrowe ciasto z masła orzechowego i mleka kokosowego bez pieczenia, wegańskie

To ciasto smakuje po prostu obłędnie, połączenie kremowej śmietanki z mleka kokosowego i masła orzechowego, na kakaowym spodzie z daktyli, mąki owsianej, migdałowej i z kawałkami chrupiącego ryżu dmuchanego czy można wyobrazić sobie coś takiego ! Ciasto jest pyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):)


 Składniki :

Spód:  
  • 1 szklanka daktyli ( ok jedna mała paczka)
  • 1 szklanka zmielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej lub płatków błyskawicznych)
  • ok 3-4 łyżek mąki migdałowej (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki dmuchanego ryżu
 Nadzienie : 
  • 1 puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego 
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy w wersji wege
Wierzch:
  • dmuchany ryż, orzechy ziemne ewentualnie można dodać polewę z gorzkiej czekolady. 

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok 10-15 minut, następnie blendujemy mieszamy z pozostałymi składnikami na spód, układamy na blaszkę keksówkę i odstawiamy.

Do miski miksera przekładamy tylko twardą część mleczka kokosowego wodę zostawiamy do wypicia, miksujemy z masłem orzechowym, wylewamy na spód, posypujemy ryżem i orzechami kładziemy na ok 1h do zamrażarki, wyjmujemy na 10 minut przed podaniem, później przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Konkurs bierze udział w konkursie Agnex 


  Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex 

DLA WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW ZNIŻKA 5 % NA PRODUKTY AGNEX NA HASŁO: ZDROWE-BAKALIE ( RABAT DO 30.04.2017 ) KLIKNIJ tutaj

http://durszlak.pl/pliki/878 



 

12 komentarzy:

  1. Wygląda jak milion dolarów! Jak Ty to robisz, że takie pyszne smakołyki podajesz! W dodatku w zdrowej wersji. Jestem jak najbardziej na tak. Super. Przepis - do przetestowania.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie, zawsze miło się czyta twoje komentarze, od razu chce się wymyślać kolejne przepisy, Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Hej, fajny przepis :p ja bym jeszcze dodał olej zimno tłoczony by dostarczyć kwasy tłuszczowe bądź witaminy ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, świetny pomysł, tutaj można dowolnie zmieniać i modyfikować a jeszcze jakby dodać olej kokosowy do masy to byłaby bardziej stabilna :)

      Usuń
  3. Idealna bomba kaloryczna na dzisiejszy deszczowy dzień! Biorę wszystko, co słodkie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem dodatkowy cukier w żyłach, to bardzo wspaniała sprawa, zwłaszcza, gdy szaruga za oknem :D

      Usuń
  4. Jakiego masła orzechowego używasz? Takiego czystego czy z dodatkiem soli i cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam czystego, 100% orzechów z primavity gładkie, bez kawałków orzechów, żeby uzyskać gładką konsystencję. Pozdrawiam Agnieszka

      Usuń
  5. Jaka szkoda, że unikam orzechów. Chętnie skusiłabym się na takie ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, a czy mogę użyć płatków owsianych w całości? 😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...