/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Wegańska uczta : Bezmięsne kulki w azjatyckim sosie ,,pieczeniowym'' https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

poniedziałek, 4 lipca 2016

Wegańska uczta : Bezmięsne kulki w azjatyckim sosie ,,pieczeniowym''

Od razu na początku chciałabym przeprosić za wszelkie problemy z otwieraniem i ładowaniem strony bloga, nie wiem jak to możliwe ale jakieś złośliwe oprogramowanie zaatakowało mojego bloga, powiem wam, że bardzo się wystraszyłam, lubię moją stronę dużo poświęciłam dla niej czasu, a tu nagle musiałbym ją zamknąć, ale na szczęście nie jest aż tak źle, trwa naprawa, a jeśli problem będzie nadal się pojawiał zmieni się adres url bloga i być może jeden człon nazwy, na stronie nadal będą wszystkie przepisy i wasze komentarze, na razie jednak wszystko pozostaje po staremu mam nadzieję, że zostaniecie ze mną i nie zniechęcą was te drobne problemy :)

Jutro zapraszam na pyszne chipsy z ciecierzycy ;)

Składniki : 

Na kulki :
  • ok 3-4 szklanki pokrojonych pieczarek (możecie dodać więcej lub mniej w zależności jak lubicie) 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1-2 szklanki ciecierzycy
  • 1-2 szklanki pokruszonego czerstwego chleba 
  • 2 łyżki sosu chili (opcjonalnie)
  • przyprawy do smaku ja użyłam wędzonej papryki, sosu sojowego i ziół prowansalskich
  • opcjonalnie kilka łyżek uprażonych orzechów dowolnych
Na sos : 

Trudno podać dokładne proporcje bo sos koniecznie trzeba zrobić na oko :) w zależności od tego jak lubicie , ja mieszam zazwyczaj ok połowy szklanki sosu chilii 1/3 szklanki sosu sojowego (takiego z zmniejszoną zawartością soli, żeby nie było za słono) do tego dodaje odrobinę miodu, octu winnego i oleju sezamowego, następnie sos zagotowuje i dodaje wcześniej rozpuszczoną w zimnej wodzie (1 łyżka wody na dwie łyżeczki mąki) mąkę ziemniaczaną dodaje do sosu i gotuje aż osiągnie pożądaną gęstość, sosu nie wychodzi zbyt dużo ale jest bardzo aromatyczny i wystarczy w nim maczać kulki :) 

Przygotowanie : 

Wcześniej namoczoną ciecierzycę gotuje do miękkości, a następnie ją mielę lub blenduje w malakserze na gładką masę razem z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą (można też wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa), przekładam masę do miski, dodaje pokruszony chleb, przyprawy i formuję kulki (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi), kulki układamy na blaszce i pieczemy aż się zezłocą, podajemy z sosem. Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne danie, z chęcią bym spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie. A że uwielbiam kuchnię azjatycką, chętnie bym spróbowała wszystkiego, zwłaszcza tego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, muszę spróować takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...