Jutro zapraszam na pyszne chipsy z ciecierzycy ;)
Składniki :
Na kulki :
- ok 3-4 szklanki pokrojonych pieczarek (możecie dodać więcej lub mniej w zależności jak lubicie)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 szklanki ciecierzycy
- 1-2 szklanki pokruszonego czerstwego chleba
- 2 łyżki sosu chili (opcjonalnie)
- przyprawy do smaku ja użyłam wędzonej papryki, sosu sojowego i ziół prowansalskich
- opcjonalnie kilka łyżek uprażonych orzechów dowolnych
Trudno podać dokładne proporcje bo sos koniecznie trzeba zrobić na oko :) w zależności od tego jak lubicie , ja mieszam zazwyczaj ok połowy szklanki sosu chilii 1/3 szklanki sosu sojowego (takiego z zmniejszoną zawartością soli, żeby nie było za słono) do tego dodaje odrobinę miodu, octu winnego i oleju sezamowego, następnie sos zagotowuje i dodaje wcześniej rozpuszczoną w zimnej wodzie (1 łyżka wody na dwie łyżeczki mąki) mąkę ziemniaczaną dodaje do sosu i gotuje aż osiągnie pożądaną gęstość, sosu nie wychodzi zbyt dużo ale jest bardzo aromatyczny i wystarczy w nim maczać kulki :)
Przygotowanie :
Wcześniej namoczoną ciecierzycę gotuje do miękkości, a następnie ją mielę lub blenduje w malakserze na gładką masę razem z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą (można też wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa), przekładam masę do miski, dodaje pokruszony chleb, przyprawy i formuję kulki (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi), kulki układamy na blaszce i pieczemy aż się zezłocą, podajemy z sosem. Smacznego :)
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńbrzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie, z chęcią bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie. A że uwielbiam kuchnię azjatycką, chętnie bym spróbowała wszystkiego, zwłaszcza tego sosu :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, muszę spróować takiej wersji :)
OdpowiedzUsuń