Na spód:
- szklanka mąki migdałowej lub zmielonych płatków owsianych lub innej ulubionej mąki
- 1/4 szklanka mąki kokosowej lub wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło klarowane)
- puszka mleczka kokosowego
- ok 140g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki kakao
- owoce do dekoracji
Wszystkie składniki na spód mieszamy w dużej misce i formujemy palcami masę, jeśli się nie trzyma dodajemy więcej oleju lub kilka łyżek wody, masą wylepiamy kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10-15 minut. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
W garnku zagotowujemy mleko kokosowe wyłączamy gaz, do mleka wrzucamy kostki czekolady i kakao, odstawiamy na chwilę, mieszamy trzepaczką balonową aż do uzyskania gładkiej masy, masę wylewamy na ciasto, układamy owoce i wstawiamy do lodówki, żeby masa zrobiła się twarda. Smacznego :)
1/4 oleju kokosowego - czyli 1/4 szklanki? Do masy nie dajemy żadnego słodu/ miodu np. ?
OdpowiedzUsuńtak 1/4 szklanki muszę dopisać, ja do masy nie dodaje słodu smakuje mi taka, plus owoce są słodkie więc trochę równoważą smak, najlepiej jednak spróbować masę i ewentualnie ją dosłodzić :) Pozdrawiam Agnieszka :
UsuńWygląda super :) Polecam wypróbować też krem z awokado, będzie jeszcze zdrowiej :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, awokado uwielbiam więc na pewno wypróbuję :)
UsuńPozdrawiam Agnieszka :)
Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńZostał jakiś kawałek dla mnie? :P
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek, bo wygląda mega obłędnie !
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak wspaniale, jak wygląda (a nie wątpię, że właśnie tak jest) to musi być niebo w buzi. W dodatku to nie ciężkie, mulące ciasto, a smaczne i fit. Ekstra. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem lekko kwaśnych owoców - super :)
OdpowiedzUsuńHej :) Super przepis, tylko mam pytanie- jak długo twardnieje ta masa? Bo leży w lodówce 3 godziny i nic :(
OdpowiedzUsuńPowiem, że nigdy mi się to nie przytrafiło, czy proporcje były właściwe ? półtora czekolady i puszka mleczka kokosowego ? Jeśli tak to nie ma się co przejmować wystarczy przełożyć ciasto do zamrażalnika na jakiś czas, a gdy stwardnieje wyjąć na pół godziny przed jedzeniem, a później przechowywać już w lodówce, być może mleczko zawierało mniejszą ilość kokosa np 30-40 % mleczko samo robi się twarde gdy jest w lodówce plus jeszcze czekolada, może jeszcze daj mu trochę czasu w lodówce, mam nadzieje, że w końcu zrobi się twarde, daj koniecznie znać, Pozdrawiam Agnieszka
UsuńCześć :) ile ml ma puszka mleczka kokosowego, którego użyłaś do przepisu?
OdpowiedzUsuńWitam bardzo przepraszam za tak późną odpowiedż niestety nie miałam dostępu do interentu. Puszka miała 400 ml. Pozdrawiam Agnieszka
UsuńDo jakiej temp rozgrzać piekarnik?
OdpowiedzUsuń