/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : 3 składnikowe idealnie kremowe lody bez maszynki zdrowe, wegańskie !! https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

środa, 1 czerwca 2016

3 składnikowe idealnie kremowe lody bez maszynki zdrowe, wegańskie !!

Pogoda się trochę popsuła, kiedy piszę ten post na dworze ulewa i burza więc trochę nie pasuje na lody, ale jak tylko pojawią się upały na pewno post będzie jak znalazł. Przepis ten będzie idealny dla osób, które przed sezonem bikini są na diecie, a nie mogą sobie wyobrazić pięknej słonecznej pogody bez pysznych czekoladowych lodów, myślę że weganie i osoby, które muszą ograniczać tłuszcze zwierzęce w diecie również się ucieszą, głównie dlatego, że mimo, że lody są zrobione z super zdrowych składników to smakują obłędnie i do tego znacznie znacznie lepiej niż lody kupne, chociaż się tego nie spodziewałam więc co do roboty :)
Co mają w składzie 

1. Bogate w przeciwutleniacze i substancje poprawiające nastrój kako
2. Mleczko kokosowe, bogate w błonnik, zawierające substancje wzmacniające odporność oraz średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wspomagają metabolizm i odchudzanie
3. Cukier kokosowy ( świetny zamiennik cukru, o niskim indeksie glikemicznym w 100% naturalny)
i tyle :):) a  i jeszcze woda :) 


Składniki : 

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru koksowego 
  • 1/2 szklanki kakao
  • 150 ml wody 
Przygotowanie :

Do miski wsypać cukier i kakao, dodać wodę i zagotować, następnie gdy lekko ostygnie dodać mleko kokosowe i wymieszać, gotową masę przelewamy do zamykanego woreczka foliowego (ja użyłam takich do mrożenia owoców z ikei) i mrozimy aż zrobi się lekko twarda, następnie wyjmujemy ją z woreczka i przekładamy do malaksera/blendera i miksujemy na gładką masę, wtedy przekładamy dopiero do pojemnika/keksówki i trzymamy aż się zamrozi ( jeśli nie macie foliowych woreczków możecie lody zamrozić w pojemniku i co jakiś czas mieszać widelcem albo mikserem, wtedy lody będą gładkie.
 smacznego :)
poniżej filmik pochodzący z blogu drizzle and dip gdzie znalazłam ten przepis :)






8 komentarzy:

  1. Można zamiast cukru kokosowego użyć zwykłego czy czymś się to różni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jak najbardziej, po prostu będzie mniej zdrowo, ale w niczym to nie zaszkodzi :)

      Usuń
  2. Lody faktycznie prezentują się tak apetycznie, że aż trudno nie ślinić się do monitora na ich widok. W dodatku prosto się je robi. No, no - muszę spróbować. Kokosowe smaki kocham. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosze sprawdzic skład mleczka kokosowego na puszcze .To nie jest zdrowe !

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, już robiłam lody na bazie mleczka kokosowego i były pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...