- 2 cukinie
- 200g żółtego sera
- 400g sera riccota
- pieprz, sól
- paczka świeżego szpinaku
- słoik sosu pomidorowego arrabiata (najlepiej domowej roboty)
Cukinię obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski (jak na zdjęciu) następnie solimy ją i odstawiamy żeby puściła wodę (inaczej zapiekanka zrobi się zbyt wodnita jeśli taka wyjdzie to nic się nie stanie wystarczy odlać wodę), następnie odciśniętą cukinię układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nią nakładamy połowę masy serowej (wymieszaną riccotę, pieprz i żółty ser starty na tartce) , na to nakładamy kolejną warstwę cukinii, następnie przykrywamy je sosem pomidorowym i znowu kładziemy warstwę cukiniową na wierzch układamy resztę masy serowej i pieczemy ok 40-45 minut. Smacznego :)
Jejku jakie to musi być pyszne, zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńTakiej lasagne jeszcze nie jadłam. Super pomysł. Według mnie smak może być fantastyczny. Tak się zapowiada. Chciałabym skosztować tego apetycznego specjału. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, bo ostatnio pokochałam szpinak i chętnie się nim zajadam :)
OdpowiedzUsuńO jacie! Musi być przepyszna! Chcę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńO jacie! Musi być przepyszna! Chcę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń