jasna część :
- 1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 1 szklanka nerkowców
- 1/2 wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokoswego
- 2-3 łyżki miodu
- 3 duże łyżki kremu kokosowego (po odlaniu wody z mleczka kokosowego pozostawionego na noc w lodówce)
- 2 szklanki daktyli
- 3-4 łyżki masła orzechowego 100%
- szczypta soli morskiej
- szklanka orzechów ziemnych (niesolonych)
- ewentualnie rozpuszczona w kąpieli wodnej gorzka czekolada
warstwa jasna:
Nerkowce blendować w malaksrze/młynku lub wysokoobrotowym blenderze tak długo, aż zacznie tworzyć się masło, wymieszać z pozostałymi składnikami z tej części. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać wody, więcej mleczka kokosowego lub miodu. Wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożona papierem do pieczenia, wstawić do zamrażarki podczas gdy robimy karmel.
karmel:
daktyle namoczyć na ok 15 minut, zblendować z masłem orzechowym na gładką masę. Wyłożyć na warstwę jasną, przykleić orzechy nerkowca, można ewentualnie oblać czekoladą. Smacznego :)
Super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńSnickersy w wersji wegańskiej? Super :) Skusiłabym się na nie. Bardzo apetyczne. Mniam. Wyglądają tak, że nie można im się oprzeć. Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńSnickers to mój ulubiony baton - domowy musi być obłędny :D
OdpowiedzUsuń