Kokos jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy zawarte w nim średniołańcuchowe trójglicerydy MCT pobudzają metabolizm i pozwalają spalić więcej kalorii, podnoszą poziom dobrego cholesterolu i chronią przed chorobami serca, mają też chronić przed chorobą Alzheimera.
Kokos zawiera kwasy laurynowy i kaprylowy o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych więc chronią nas przed infekcjami.
Składniki :
Na małą kwadratową blaszkę na dużą prostokątną wszystko x2
Na krem :
- 1i 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szklanki mleka ( może być roślinne)
- 3 łyżki miodu
- puszka mleczka kokosowego(400ml tylko tą twardą część) zostawionego na noc w lodówce
- pół szklanki wiórków kokosowych
Na spód
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych
- miód
Przygotowanie :
Płatki, wiórki i masło orzechowe mieszamy w misce, dodajemy miodu, w takiej ilości, żeby masa stała się kleista i zwarta, następnie wykładamy na niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia masę dociskając palcami, następnie przykrywamy papierem kładziemy na wierzch coś ciężkiego i wkładamy na ok 2h do lodówki, następnie przygotowujemy krem, gotujemy kaszę jaglaną w mleku ( można ją zmielić przed gotowaniem w młynku lub po ugotowaniu blenderem) dodajemy do niej mleko kokosowe i miód wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub położyć na wierzch owoce.
Smacznego :)
Zapowiada się pyszne ciasto! Zapisuję przepis!!!
OdpowiedzUsuńKolejny ciekawy pomysł, który inspiruje do działania:) z pewnością go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńna pewno nie umiałabym skończyć na 1 kawałku!
OdpowiedzUsuńWidok tego ciacha spowodował, że ślinka mi cieknie :}
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Zjadłabym za pewne więcej niż 1 kawałek!
OdpowiedzUsuńSuper, jadłabym :)
OdpowiedzUsuńmmm pycha!
OdpowiedzUsuńA co można dodać zamiast miodu?
OdpowiedzUsuńmoże być np syrop z agawy, zwykły cukier, inny słód, tylko wtedy spód może być miękki wtedy trzeba dodać więcej masła i będzie ok, można też dodać olej kokosowy, żeby nadać twardość.
UsuńJa dodalam syropu z agawy (pol opakowania) i nie bylo rzadkie ani miekkie. Polecam. A ciasto smakowite
UsuńW takim razie cieszę się, że wyszło :) i smakowało :)
UsuńAż poczułam ten smak w ustach! Muszę spróbować sama takie upiec :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda bajecznie, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Dodajemy takie klasyczne lekko słonawe masło orzechowe (kupione - nie własnej roboty - w moim przypadku :( ?
OdpowiedzUsuńJa dodałam takie właśnie kupione lekko słonawe, bez dodatku cukru
UsuńPuszka mleka jakiej wielkości, ile ml? Masło orzechowe z jakich orzechów?
OdpowiedzUsuń400 ml , masło z orzechów arachidowych
UsuńTe proporcje na jaki wymiar formy? I też dołączam się o pytanie jaka puszka mleka kokosowego - duża czy mała. Pozdrwiam,
OdpowiedzUsuńja robiłam w kwadratowej formie, mniejszej od tradycyjnej blachy prostokątnej, na taką dużą blaszkę wszystko x2
UsuńTak właśnie na oko też wyszło na taki rozmiar, lekki prostokąt, także chyba puszka mleka duża. Musi się udać!!
UsuńŚwietny przepis! Nie sądziłam, że takie ciasto można zrobić w wersji FIT! :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić masło orzechowe w przypadku alergii na orzechy?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić olejem kokosowym, albo zwykłym masłem, bardzo fajny wychodzi spód nawet z samych wiórków i oleju kokosowego, wtedy ciasto jest całe białe :)
UsuńWielkie dzięki :)
Usuńfajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńZnalazłam przepis i właśnie robię to pysznie brzmiące ciasto:) Mam trochę problemów bo np nie jest napisane jak ugotować kaszę, czy od zimnego mleka czy na wrzątek ją wsypać, później jak się zagotuje czy zmieszać ją z mlekiem kokosowym i miodem od razu czy poczekać aż wystygnie, ale mam nadzieję, że wyjdzie:) Już robiąc sam spód zachwycałam się jaki pyszny, dziękuję za przepis :))
OdpowiedzUsuńZ kaszą to zależy jakie masz garnki :) bo najłatwiej jest zagotować mleko i wrzucić kaszę, ale trzeba wtedy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła, albo można zrobić tak jak się robi budyń, że zmieloną kaszą jeśli mielimy przed gotowaniem rozmieszać w części mleka i dopiero dodać do reszty ja wolę jednak pierwszą wersję, mleczko trzeba dodać do jeszcze gorącej, żeby się roztopiło, natomiast miód lepiej do trochę ostygniętej, żeby nie stracił swoich właściwości w zbyt wysokiej temperaturze.
UsuńPierwszy raz robiłam ciasto z kaszą jaglaną i muszę przyznać, że debiut bardzo udany! Przepyszne jest :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wyszło :):)
UsuńKremy na bazie kaszy jaglanej są genialne! Takim rafaello bym nie pogardziła;)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary powinna mieć forma???
OdpowiedzUsuńja robiłam w kwadratowej formie, mniejszej od tradycyjnej blachy prostokątnej, na taką dużą blaszkę wszystko x2 :)
UsuńMam problem kupilam mleko kokosowe w kartoniku litrowym i jest plynne. Innego nie bylo😕 Jak z takim mlekiem zrobic krem?
OdpowiedzUsuńMam problem kupilam mleko kokosowe w kartoniku litrowym i jest plynne. Innego nie bylo😕 Jak z takim mlekiem zrobic krem?
OdpowiedzUsuńJeśli jest to normalne mleko kokosowe pełnotłuste to powinno zrobić się gęste jak zostawi się je na noc w lodówce jeśli nie to da się zrobić krem również z takiego rzadkiego, należy wtedy po prostu kaszę zamiast na wodzie ugotować na tym mleku, kasza pochłonie płyn, zgęstnieje i będzie smakować kokosowo :)
UsuńA zamiast płatków owsianych co może być?
OdpowiedzUsuńMożna dodać więcej wiórków kokosowych, tyle, żeby spód miał zwartą konsystencje, można dodać płatków jaglanych, ryżowych( takich cieniutkich) w takiej ilości, żeby ciasto było gęste, ewentualnie można zrezygnować z masła orzechowego i zrobić spód z oleju kokosowego i wiórków (wtedy ciasto jest całe białe)
Usuńa może je tak zamrozić i będzie bardziej lodowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) warto spróbować :)
UsuńPoproszę o pomoc :) nie bardzo rozumiem co zrobić z mlekiem kokosowym z puszki i miodem ? czy to trzeba połączyć ze zbendowaną masą jaglaną?
OdpowiedzUsuńTak, mleko kokosowe po schłodzeniu (najlepiej tylko tą gęstą część) dodajemy do kaszy i miód do smaku też wymieszać z kaszą.
Usuńdziękuję :)
UsuńWyglada genialnie mam zamiar podjąć się tego zadania :D tylko mam pytanie co do wartości odżywczych ile jest w 1 kawałku węglowodanów, białka(na pewno nie wiele) i tłuszczu ?
OdpowiedzUsuńTo oczywiście też zależy jaki duży jest kawałek :) jeśli powiedzmy z jednej blaszki wyjdzie ok 12 kawałków to wtedy jeden będzie miał ok 250 kcl (jeśli użyjemy mleka roślinnego) 6 g białka, 13g tłuszczu i ok 30g węglowodanów :) oczywiście są to węglowodany złożone, nienasycone tłuszcze oraz tłuszcze MCT z kokosa więc mimo kaloryczności nie jest aż tak źle pod względem wartości odżywczych, ciasto ma dużo błonnika daje na długo uczucie sytości idealne np na śniadanie :) Pozdrawiam :)
UsuńNa prostokątną blaszkę należy zwiększyć ilość składników x2? :)
OdpowiedzUsuńTak, na taką standardową blaszkę najlepiej zwiększyć razy dwa
UsuńCzy płatki owsiane trzeba namoczyć wcześniej czy maja być suche? Ola
OdpowiedzUsuńNie, muszą być suche. Pozdrawiam Agnieszka :)
UsuńDziękuję :-)
UsuńJakie owoce ppasowalyby?
OdpowiedzUsuńDo kokosa na pewno pasują maliny i truskawki niestety o tej porze ciężko dostać, ale można użyć mrożonych, ewentualnie można wykorzystać jakieś owoce tropikalne np.ananasa, wyjdzie wtedy coś na kształt pina colady :):)
UsuńPozdrawiam Agnieszka :)
Proszę podać rozmiary blaszki;)
OdpowiedzUsuńProszę podać rozmiary blaszki;)
OdpowiedzUsuńok 24x24 cm blaszka kwadratowa :)
UsuńZrobiłam ciasto. Chłodzi się w lodówce,ale już widzę, że krem z kaszy jaglanej był za rzadki( myślałam , że mleko kokosowe wszystko poprawie,ale raczej nie.Czy znasz jakiś sposób żeby poprawić konsystencję kremu?
OdpowiedzUsuńTo pewnie wina mleka kokosowego, być może miało za mało tłuszczu, który utwardza ciasto, chyba że kasza jaglana nie wpiła mleka, teraz warto ciasto zamrozić a później wyjąć 5-10 minut przed jedzeniem, natomiast jeśli masa wydaje się za rzadka jeszcze zanim się ją wyleje na spód można ją zagęścić dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozpuszczonej w wodzie) można też dodać oleju kokosowego, albo dłużej pogotować kaszę, szkoda, że masa wyszła rzadka :( mi zawsze wychodzi :/ mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłam. Pozdrawiam Agnieszka :)
UsuńCoś mi ciasto nie zgęstniało robione bylo o 15 i stało cała noc na dworzu w specjalnym pojemniku.
OdpowiedzUsuńKrem przypomina coś jak budyń? ;)
OdpowiedzUsuń