Pyszny i bardzo łatwy sposób na wykorzystanie foremki na kostki lodu wystarczy wymieszać jogurt grecki z granatem i zamrozić :) kostki można też nadziać wykałaczką będzie się wtedy je łatwiej jeść :)
Składniki : - 1 mały jogurt grecki - 1 granat
Przygotowanie : Wymieszać jogurt z granatem, wyłożyć do foremek ( proporcje zależą od tego jak duże macie foremki do lodów), wstawić na kilka godzin do zamrażarki, można dodać miodu jeśli lubicie bardziej słodkie :)
Dzisiaj przepis na bardzo kolorowe i zdrowe muffiny, zrobiłam je z mąki owsianej, ale każda inna również będzie pasować, zainspirowałam się przepisem na muffiny szpinakowe z pewnego zagranicznego bloga, tamte były na słodko, ja przerobiłam je na wytrawne, i dodatkowo zrobiłam buraczane, żeby było jeszcze bardziej kolorowo.
Jeszcze informacja dla tych wszystkich, którzy unikają podpuszczki zwierzęcej w serach, w serze arla apetina występuje podpuszczka mikrobiologiczna wyprodukowana z grzybów, a nie z żołądków cielaków.
Składniki :
Na buraczkowe muffiny : - 1 średni burak - 1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam owsianej) - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinakowe muffiny - 2 szklanki szpinaku - 1 i 1/2 szklanka mąki - 2 jajka - 2 łyżki oleju - ulubione przyprawy - pieprz, sól - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ser feta arla apetina Przygotowanie : Muffiny robi się podobnie, do jednych trzeba zblendować szpinak z odrobiną wody, do drugich zblendować buraczka ( lub przepuścić przez maszynkę), jeśli macie zbyt słaby blender lepiej zblendować ugotowanego buraka, następnie wymieszać w jednej misce buraka z pozostałymi składnikami, w drugiej szpinak, nalewać po łyżce masy do muffinowej formy wyłożonej papierowymi foremki, włożyć 4 kostki fety i przykryć masą, piec ok 15 minut w temperarurze 175 stopni.
Bardzo kremowe, lekko wilgotne w środku muffiny, które po prostu rozpływają się w ustach pyszne warzywa strączkowe w połączeniu z serem feta i jogurtem naturalnym tworzą niezwykle smaczne danie.
Składniki: - puszka fasoli białej - puszka cieciorki - ser feta ok 200 g - pół małego jogurtu naturalnego - pieprz, czosnek w proszku Przygotowanie: Zmiksować blenderem cieciorkę i fasole razem z fetą i jogurtem, doprawić do smaku przełożyć do papierowych foremek do muffin i wyłożyć na blaszkę do muffin, piec ok 40 minut w 160 stopniach. Jeśli chcecie, żeby muffiny były bardziej zwarte i suche można dodać mąkę i jajko, chociaż mi najbardziej smakują w takiej wersji.
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo zdrowe curry z kalafiorem, pomidorami, marchewką w jogurtowym sosie, z niesamowicie zdrową przyprawą, która stała się ostatnimi czasy wielką sensacją wśród wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają, jeśli jeszcze nie słyszeliście o prozdrowotnych właściwościach tej niesamowitej przyprawy, zapraszam do przeczytania tutaj
Składniki : - 2 duże marchewki - dwie małe cebule ( ja dałam jedną białą i jedną czerwoną) - 3 małe ząbki czosnku - 1/3 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka curry - pieprz, sół - 2 duże pomidory - 1 średniej wielkości kalafior - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym ogniu razem z wiórkami kokosowymi, podlać wodą i chwilę dusić, w tym czasie ugotować na parze kalafior, obrać pomidory, na patelkę dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory, dusić ok 5 minut, następnie przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem na patelkę, dodać jogurt i ugotowanego kalafiora, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Można podawać samo lub z ryżem. Smacznego :)
Dzisiaj przepis na pyszną i o wiele zdrowszą wersję ciasta czekoladowego, z pysznym kremem z nerkowców, cudownie pachnącym miodem wrzosowym oraz ciecierzycą, która idealnie smakuje również na słodko.
Niedawno dostałam do wypróbowania od firmy miody polska kilka pysznych produktów i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta firma, miody już po wyciągnięciu z pudełka zachwycają pięknymi opakowaniami, mają świetną konsystencję i cudowny smak, a co najważniejsze w ich asortymencie można znaleźć bardzo oryginalne miody np miód wrzosowy mój zdecydowany faworyt o pięknym zapachu, smaku i wspaniałej konsystencji przypominającej krem toffi. Jeśli chcecie zapoznać się z innymi miodami oraz ich właściwościami zdrowotnymi zapraszam na stronę - miody polska
Składniki : - puszka ciecierzycy - 1 jajko - szklanka nerkowców - 1/3 szklanki kakao - ok 100 g czekolady (można dodać mniej) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki miodu ja użyłam wrzosowego do kupienia TUTAJ Przygotowanie: Namoczyć nerkowce na ok 1h, zmielić ciecierzyce i nerkowce, dodać kakao, rozpuszczoną czekoladę, miód, proszek do pieczenia, jajko wymieszać, wyłożyć na blaszkę keksówkę, piec ok 25 minut w temperaturze ok 175 stopni, po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 15 minut przed krojeniem.
Dzisiaj niezwykle, prosty smaczny i zdrowy przepis na mini pizze z bakłażana, wystarczy pokroić go na plasterki, dodać swoje ulubione dodatki i upiec.
Składniki : - duży bakłażan - duży pomidor - ok 15 oliwek - ser żółty - przyprawy - kilka łyżek rafinowanego oleju ja użyłam rzepakowego
Przygotowanie: Pokroić bakłażana na plasterki posmarować olejem wymieszanym z przyprawami, ułożyć na wierzch każdego bakłażana plasterek pomidora oraz oliwki, zapiekać aż bakłażan będzie miękki ok 30-40 minut w temperaturze 175 stopni, pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.
Bardzo łatwe do zrobienia lizaki, które na pewno spodobają się dzieciom zwłaszcza jak będą mogły same je przygotować, lizaki też z pewnością posmakują dorosłym jako wyśmienita przekąska na imprezę, zatem weźcie ze spożywczaka kilka drewnianych patyczków, pokrójcie owoce i rozpuście czekoladę lub w jeszcze zdrowszej wersji olej kokosowy, miód i kakao :)
Składniki - kiwi, banan - tabliczka gorzkiej czekolady goplana lub kilka łyżek oleju kokosowego, miód, kakao Przygotowanie: Pokroić owoce, powbijać patyczki, obtoczyć w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie ( ja zazwyczaj zagotowuje wodę w małym garnku i kładę na wierzch miskę z czekoladą) pozostawić do wystygnięcia, aż czekolada będzie twarda.
Dzisiaj przepis na przepyszne i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem nasion chia, te malutkie ziarenka skrywają w sobie bardzo dużo składników odżywczych dużo wapnia, cynku i kwasów tłuszczowych omega 3 ( mają ich znacznie więcej niż łosoś) dlatego warto włączyć je do codziennej diety :)
Składniki : Na 16 ciasteczek -2,5 szklanki płatków owsianych (zmielonych) - 10 płaskich łyżek nasion chia - 1/2 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych) - 2-3 czubate łyżki miodu - 2-3 łyżki oleju kokosowego ( może też być inny roślinny) Przygotowanie: Nasiona chia zalać gorącą wodą (ok 20 łyżek) i na chwilę odstawić, wymieszać pozostałe składniki i dodać nasiona chia, wyrobić ciasto ( musi powstać zwarte ciasto, z którego można uformować kulę jeśli takie nie jest należy dodać więcej nasion chia z wodą lub miodu) formować małe ciasteczka zrobić dziurkę w środku i piec ok 20-25 minut w temperaturze 175 stopni uważając, żeby się nie przypaliły po wyciągnięciu z piekarnika można je nadziać dżemem, musem truskawkowym lub zmiksowanymi truskawkami :) Smacznego :)
Dzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasteczka chia z pomarańczą, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi, można je także zrobić same bez pomarańczy będą smakowały równie dobrze.
Składniki : - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki nasion chia - 2 łyżki miodu / ksylitolu - 1 pomarańcza Przygotowanie: Nasiona chia zalać 4 łyżkami gorącej wody, odstawić, następnie obrać i pokroić pomarańcza, następnie wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dodać napęczniałe nasiona, i formować ciasteczka, można to zrobić na dwa sposoby jeśli mamy małe plasterki pomarańczy to formujemy płaskie ciastka i przyklejamy na nie plaster pomarańcza , jeżeli mamy duże plasterki i niestarczy nam ciasta, można zrolować ciasto i przykleić dookoła, ale wtedy ciasto może się nie trzymać, dlatego do dużego pomarańcza lepiej zrobić podwójną wersję, ciasteczka pieczemy ok 10-15 minut w temp 175 stopni patrząc czy się nie przypalają. Smacznego :):)
Pyszne, zdrowe i aromatyczne kotleciki z kapusty kiszonej, która charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami, m.in.: 1.Właściwości antynowotworowe Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty kiszonej (najlepiej surowej) chroni nas przed wieloma nowotworami w tym głownie rakiem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego. 2. Kapusta na odchudzanie 100g ma jedynie 16kcal więc śmiało można ją jeść, plus dodatek błonnika sprawi, że zjadając tak niskokaloryczne danie będziemy długo czuć się najedzeni 3. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała, działa wspomagająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy jest również polecana dla kobiet karmiących i dla ludzi cierpiących na niedokrwistość.
Składniki : - 2 garście kiszonej kapusty - 5 łyżek otrąb owsianych ( lub więcej w zależności od tego jak wodnista jest kapusta) - 2 łyżki dowolnej mąki ( ja dodałam mąki z ciecierzycy) - 1 jajko - pieprz, zioła (czosnek,oregano, papryka słodka, kurkuma) Przygotowanie : Kapustę delikatnie zblendować, następnie dodać otręby, mąkę jajko, przyprawy i w razie potrzeby dosypać mąki lub otrębów, żeby masa była dość zwarta i dały się lepić kotlety, uformować kotlety i piec przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego :)
Pyszne, szybkie i bardzo łatwe do zrobienia ciasteczka, wystarczy wymieszać banana z wiórkami, uformować ciasteczka i upiec :)
Składniki : - 2 banany (najlepiej dojrzałe) - 1,5 szklanki wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych) Przygotowanie : Wymieszać składniki blenderem lub mikserem, aż masa będzie gładka, uformować ciasteczka, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec ok 25 min w temperaturze ok 175 stopni aż zaczną robić się złote. Smacznego :)
Kolejna jeszcze zdrowsza odsłona batonów kokosowych tym razem z dodatkiem awokado, które jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie, dlatego polecam zrobić tę wersję, żeby cieszyć się zdrowym i przepysznym deserem bez wyrzutów sumienia :)
Składniki : Na pół kwadratowej blaszki - 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych ( najlepiej niesiarkowanych) - 3-4 łyżki miodu - 4 łyżki oleju kokosowego - 1 awokado (dojrzałe)
Polewa ( można pominąć) - gorzka czekolada (100g) lub olej kokosowy wymieszany z kakao i miodem: - 1/4 szklanki oleju kokosowego - 2 łyżki miodu - 1/4 szklanki kakao Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki w blenderze, można też zrobić to ręcznie, wylać na blaszkę wyłożoną papierem na tyle ile starczy ( wychodzi połowa blaszki) i włożyć do zamrażarki, przygotować polewę i wylać na wierzch masy z awokado, trzymać w zamrażarce przez ok 45 minut, później trzymać w lodówce.
Dzisiaj przepis na pyszną tartę na jaglanym spodzie ze szpinakiem, pomidorami i serem feta, który w wersji wegańskiej można z powodzeniem zastąpić tofu, zamiast jajek można użyć siemienia lnianego, naprawdę szczerzę polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :)
Składniki : Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody) - 2-3 łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej) Masa szpinakowa : - duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka sera fety lub tofu - 1 jajko ( lub siemię lniane) - 1 pęczek szczypiorku - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem na krem) zalać 2 szklankami wrzącej wody i ewentualnie dolewać wodę podczas gotowania, gotować ok 15 minut uważając, żeby kasza się nie przypaliła, następnie dodać jajko(lub siemię), mąkę wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia, szpinak poddusić z czosnkiem dodać pomidory, ser feta (lub tofu) jajko (lub siemię), szczypiorek i przyprawy, wymieszać i wyłożyć na kaszę jaglaną, pokroić pomidora i położyć na wierzch, piec w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 50 minut jeśli wierzch będzie się przypalał, można przykryć go folią aluminiową.
Te batony wymyśliłam, z wszystkich rzeczy jakie miałam pod ręką, dodałam płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, nasiona chia i starałam się uzyskać w miarę zwartą i klejącą się masę, wy możecie zmieniać poszczególne składniki i zrobić swoją ulubioną wersję, można dodać wiórki kokosowe, ulubione orzechy, a zamiast daktyli suszoną śliwkę albo żurawinę :)
Mieszamy składniki do uzyskania zwartej i klejącej się masy, następnie wykładamy na blaszkę, (ja wyłożyłam na kwadratową połowę mniejszą od tradycyjnej prostokątnej, sprawdzi się również forma keksówka) pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni :)
Wiem, że ta bita śmietana na wierzchu nie wygląda najzdrowiej, ale pomyślałam sobie, że pierwszą komunię, obchodzi się tylko raz w życiu więc postanowiłam zaszaleć, jeśli natomiast wy nie chcecie aż tak szaleć, polecam wam zamienić bitą śmietanę na pyszny krem jaglany- przepis TUTAJ, otrzymacie równie efektowną, ale o wiele zdrowszą wersję muffinek :):)
Składniki : - 250 g mąki ( pszennej lub innej pełnoziarnistej ) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g ksylitolu/cukru - 2 jajka - 250 g jogurtu naturalnego - 75 ml oleju na wierzch bita śmietana lub krem jaglnay Przygotowanie : Utrzeć z jajkami cukier, następnie dodać olej, jogurt, chwile miksować dodać mąkę oraz proszek do pieczenia , włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut. Jak ostygną udekorować kremem/śmietaną Smacznego :):)
Bardzo lubię proste przepisy, które składają się z niewielu składników, dlatego to już trzeci przepis składający się z tylko 3. Chciałam zrobić coś z ziemniaków, dlatego, że zostały one niesłusznie oskarżone o to, że są tuczące i niezdrowe, natomiast odpowiednio przygotowane bez dodatku tłuszczu mają 3 razy mniej kalorii niż kasze i makarony, są bardzo lekkostrawne, zawierają bardzo dużo obniżającego ciśnienie potasu, witaminę C , witaminy z grupy B, nieco żelaza i wapnia, dodatkowo mają właściwości zasadotwórcze, dlatego nie zakwaszają organizmu,a co ciekawe jeśli pozostaną po ugotowaniu odstawione do lodówki na 24h skrobia zamieni się w skrobię oporną na działanie enzymów i będzie działać podobnie jak błonnik, należy też pamiętać, że gotowane w łupinach tracą najmniej wartości odżywczych.
Składniki na 11 muffin : - 4-5 średniej wielkości ziemniaków - 3 jajka - szklanka startego sera żółtego - do smaku szczypiorek sól, pieprz, przyprawy wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, ubić na puree, jajka ubić (najlepiej trzepaczką) wymieszać z ziemniakami, dodać 3/4 szklanki sera żółtego i przyprawy do smaku włożyć do papilotek i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni pod koniec pieczenia posypać pozostałym serem żółtym. Można podawać z jogurtem greckim i bazylią Smacznego :):)