Obłędnie kremowe ciasto kokosowe z białą czekoladą, a la raffaello
Dzisiaj przepis na przepyszną kremową tartę, słynny amerykański coconut pie, który zrobiłam w nieco zmienionej wersji (bez jajek). Chciałam zrobić jakieś pyszne prawdziwe ciasto na niedzielę, stwierdziłam, że nie będę liczyć kalorii i zrobiłam takie o to ciasto, inspirowane amerykańskim ciastem ,,pie'' powiem wam, że całkowicie zaskoczyło mnie smakiem jest tak dobre, że nie mogę przestać go jeść, zresztą nic dziwnego, że jest dobre (kokos, biała czekolada, śmietanka i pyszna chrupiąca kakaowa tarta na spodzie takie połączenie musi smakować)
Składniki :
Na krem :
1 puszka mleczka kokosowego
3/4 szklanki śmietany 12%
100 g białej czekolady
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/3 mąki ziemniaczanej/z tapioki
ok 1 szklanka mąki
ok 1 szklanka mleka
Ciasto : robiłam z tego przepisu tylko zamiast orzechów dodałam kakao - klik
Przygotowanie : Do miski wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, białą czekoladą i ok 1/2 szklanki mleka gotujemy na małym ogniu (lub lepiej w kąpieli wodnej) aż do rozpuszczenia czekolady, wiórki prażymy na suchej patelce lub z odrobiną masła, dodajemy je do śmietanki z mleczkiem i czekoladę, następnie mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem ok (1/3 kubka) i dodajemy do masy śmietankowo kokosowej i mieszamy do zgęstnięcia jeśli jest za mało gęsta można rozrobić dodatkową porcję mąki z mlekiem i dodać do masy, należy jednak brać pod uwagę, że masa dodatkowo trochę zgęstnieje jak ostygnie. Masę wylewamy na upieczone ciasto i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Smacznego :)
mmmm niedzielny deser idealny!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ! Mam ochotę zanurzyć palucha w tym kremie - bo wygląda bosko i słodko :}
OdpowiedzUsuńTen krem wygląda cudownie, na pewno pyszny! :)
OdpowiedzUsuńjuż od samego patrzenia ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z kokosem!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com