/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : stycznia 2017 https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

środa, 4 stycznia 2017

Domowe batony brownie

Ten przepis powstał pod wpływem chwili, wiedziałam, że muszę przygotować coś słodkiego najlepiej żeby smakowało wszystkim i żeby przygotowanie tego deseru zajęło dosłownie chwilę. Przepis jest banalnie prosty nie ma możliwości, żeby zrobić go źle, wystarczy, że dzień wcześniej (ja robiłam to o 23 :) wymieszacie blenderem wszystkie składniki na brownie i tak powstałą masę wylejecie na blaszkę, na drugi dzień wystarczy je wyjąć z lodówki i piec przez ok 10-15 minut, czy to nie wspaniałe ciasto, ja dodatkowo je pokroiłam i oblałam czekoladą i tak powstały takie pyszne batoniki więc jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbujcie ten przepis, możecie też podać zwykłe brownie bez krojenia i polewania czekoladą smakują równie wybornie mogę wam to obiecać :):)



 Składniki :
 na brownie :
1 szklanka mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 g masła 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru 2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
mleczna czekolada ok 100g

Przygotowanie : 

Masło stopić wlać do miski dodać cukier, jajka, przesiać mąkę z proszkiem i szczyptą soli, dodać kakao i ekstrakt waniliowy, zblendowac na gładką masę, wylać na małą kwadratową blaszkę 20x20 i zostawić na noc w lodówce (lub na kilka godzin) wyjąć na 30 minut przed pieczeniem, piec ok 10-15 minut. Po ostygnięciu można pokroić i oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, świetnie smakuję również jako samo brownie :)



zBLOGowani.pl

Popcornowe muffiny z blendera

Dzisiaj typowo karnawałowy bardzo kolorowy przepis na muffiny, które przygotowuje się bardzo szybko i prosto,a efekt jest bardzo ciekawy, dzieci na pewno nie pogardzą takimi muffinami, ale również dorośli nie przejdą obojętnie obok takiego smakołyku, muffiny można wykonać w blenderze kielichowym lub przy użyciu blendera ręcznego, szybko bez brudzenia wielu naczyń, przepis można dowolnie modyfikować, zrobić muffiny z dodatkiem kakao można zamienić banany na miód lub cukier kokosowy jak kto lubi. Swoje papilotki pokolorowałam mazakami na czerwono :) żeby bardziej przypominały tradycyjne pudełko od popcornu :) 



Składniki na ok 12 muffinek :
  • 280 g patków owsianych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    1 łyżka przyprawy piernikowej
    300 g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    2 dojrzałe banany
    masło orzechowe (do posmarowania)
    paczka popcornu

    Przygotowanie : 

    1. Foremkę do babeczek wysmarować masłem.
    2. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    3. Do blendera wlać jogurt, dodać jajka i obrane ze skóry banany.
    4. Następnie dodać suche składniki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową.
    5. Całość zmiksować. Być może na początku trzeba będzie kilka razy potrząsnąć mikserem, lub przemieszać składniki łyżką. Masa bo zmiksowaniu jest dość rzadka, przypomina konsystencją koktajl.
    6. Przelać masę do foremek.
    7. Wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut.
    8. Gdy babeczki lekko przestygną, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Smacznego
    9. Po ostygnięciu posmarować masłem orzechowym i przyczepić popcorn 
     
     
     
zBLOGowani.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...