/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : listopada 2016 https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 20 listopada 2016

Masełko dyniowe i chlebki laskowo-owsiane

Ostatnio udało mi się zakupić książkę jednej z moich ulubionych blogerek zagranicznych, my new roots, która swoimi wspaniałymi i bardzo oryginalnymi przepisami swego czasu zainspirowała mnie do założenia bloga i do całkowitej zmiany dawnych nawyków.
Książka zawiera mnóstwo wspaniałych przepisów kilkoma na pewno się z wami podzielę a oto pierwszy obłędnie kremowe masełko klonowo dyniowe i chlebki laskowe, które smakują jakby miały w sobie nutellę. Jak zawsze kupiłam na rynku orzechy laskowe w łupinach udało mi się natrafić na niezłą promocję, dlatego kupiłam 1kg :) orzechy, wykorzystałam również do produkcji laskowego mleka i obłędnego mleka nutella niedługo podzielę się z wami przepisem :) 




 Składniki : 
Na masełko dyniowe : 
  • 1/2 średniej dyni ok 250 g
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • przyprawy korzenne (ja użyłam głównie cynamon)
  • 1/8 łyżeczki soli morksiej
  •  1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód)
Przygotowanie : 
1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii
2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości ok 30-45 minut 
3. Wyjmij dynię pozwól jej wystygnąć, oddziel miąższ i przełóż do blendera/malaksera, dodaj resztę składników i zmiksuj na gładką masę, przechowuj w słoiczku ok 2 tygodni. 

Składniki na chlebki laskowe : 
  • 1 kubek orzechów laskowych ok 140 g
  • 2 i 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu jęczmiennego/miodu/syropy z agawy
Przygotowanie : 
1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni
2. Wysyp orzechy na blaszkę wyłożoną papierem i piecz aż będą ładnie pachnieć najlepiej to sprawdzić patrząc jaki mają w środku kolor, powinny być złote ale nie brązowe.
3. W malakserze, blenderze lub młynku zmiel na mąkę orzechy i płatki owsiane
4. Do miski przesyp zmielone orzechy, płatki owsiane, sól i sodę.
5. Stop w garnczku olej i wybrany słód, dodaj do płatków i orzechów, dodaj 60 ml wody i wymieszaj (użyj dłoni, jeśli trzeba) Ciasto powinno być wilgotne i zwarte, dodaj więcej wody, jeśli to konieczne. Przykrej misę i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni 
7. Podziel ciasto, jedną połowę włóż między dwa arkusze pergaminu do pieczenia i rozwałkuj na cienki prostokąt. Zdejmij górny arkusz papieru i pokrój ciasto na małe prostokąty, nie zdejmując z papieru przełóż na blaszkę.
8. Piecz 8-12 minut, aż masa będzie złota i zrobi się chrupka na brzegach, wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
9. To samo zrób z drugą częścią ciasta. Połam schłodzone kawałki i przechowuj w szczelnym pojemniku w temp. pokojowej nie dłużej niż dwa tygodnie, podawaj z masełkiem dyniowym. 





sobota, 12 listopada 2016

2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe

Dostałam dwie ogromne dynie i powiem szczerze, że nie miałam pojęcia co z nimi zrobić, zrobiłam już zupę, włożyłam kilka słoiczków dyni w occie winnym i nie miałam pojęcia co można jeszcze zrobić z tego pomarańczowego stwora, w poszukiwaniu przepisów odkryłam, że dynie można zrobić na milion sposobów, znalazłam mnóstwo przepisów, a te dwa pochodzą ze wspaniałego blogu lawendowy dom , na który serdecznie zapraszam w poszukiwaniu innych inspiracji :)
Rotollo jest po prostu obłędne i posmakowało wszystkim, natomiast kluski w takim kolorze idealne na taką smutną i szarą porę roku, no i dla dzieciaków jak znalazł :)






1.Rotollo 


Składniki : 
  • 100 g mąki
    1 jajko
    500 g dyni
    1 duża cebula
    300 g mrożonego szpinaku
    100 g fety
    2 kartony pomidorów w zalewie ( ja użyłam swojego domowego sosu z pieczonych pomidorów)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego oregano
    sól
    pieprz
    30 g parmezanu lub innego sera żółtego
    oliwa 

    Przygotowanie : 

    1. Dynię oczyścić z nasion, nie obierać.
    2. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na ok. 40 minut.
    3. Gdy będzie już miękka, wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oddzielić miąższ i rozdrobnić go widelcem.
    4. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    5. Gdy dynia się piecze pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oliwie.
    6. Dodać szpinak, smażyć, aż się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
    7. Doprawić solą i pieprzem.
    8. Pomidory przełożyć do miski razem z zalewą, zmiksować.
    9. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano.
    10. Zagotować duży garnek osolonej wody.
    11. Z mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody.
    12. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm.
    13. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz.
    14. Roladę przełożyć na czystą kuchenną ścierkę i ciasno zawinąć i włożyć do wrzątku na 3-4 minuty.
    15. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry.
    16. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut.

    Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :)


     
 2. Dyniowe kluski śląskie 

Składniki : 
300 g dyni
600 g ziemniaków
mąka ziemniaczana
sól
Przygotowanie : 
  1. Dynię upiec w piekarniku aż będzie miękka. Ostudzić i zmiksować na puree.
  2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
  3. Odcedzić, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem na gładkie, pozbawione grudek puree.
  4. Wymieszać dokładnie z masą dyniową i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  5. Podzielić masę na cztery części. Jedną odłożyć i w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aż wypełni puste miejsce.
  6. Dodać odłożoną wcześniej cześć masy i zagnieść ciasto.
  7. Oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 porcje.
  8. Z każdej uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na kawałki. Formować kluski z dziurką w środku.
  9. W płaskim garnku zagotować wodę z solą i łyżką oleju.
  10. Kluski gotować partiami, minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.





piątek, 4 listopada 2016

Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą

 Słyszeliście kiedyś o ß-glukanach to substancje występujące w niektórych roślinach (np. owsie) ale te najlepiej przyswajalne i najbardziej wartościowe znajdują się w grzybach najwięcej mają jej grzyby chińskie ale nie mogą się ich powstydzić również nasze poczciwe pieczarki, a po co nam konkretnie te dziwne związki ? Według doniesień naukowych mają one działanie immunomodulacyjne, wzmacniają naszą odporność i chronią przed różnymi chorobami takimi jak  sezonowe infekcje grypy i przeziębienia ale i również przed przewlekłymi chorobami krążenia i nowotworami. 

Do burgerów dokładamy jeszcze cebulę o działaniu silnie przeciwdrobnoustrojowym, możecie również wyczarować sos na bazie czosnku, żeby wzmocnić działanie antybiotyczne cebuli, do tego awokado i bogactwo wzmacniających odporność kwasów omega 9, nie wiem czy słowo niezdrowy fast food pasuje do tego burgera :):) 




Składniki : 
  • 4 duże okrągłe pełnoziarniste bułki
  • ulubione dodatki u mnie awokado, cebula, pomidor, rukola
na burgery : 
  • 400g pieczarek
  • 2 puszki fasoli ( może być również ugotowana)
  • 1 cebula
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki otrębów
  • bułka tarta
  • sos sojowy
  • pieprz, sól
  • przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku)
Przygotowanie : 
 Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy aż zrobią się lekko chrupkie na wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości, układamy razem z pozostałymi składnikami do buregrów, możemy podawać z sosem,  ketchupem lub musztardą bułki można lekko przypiec w piekarniku. Smacznego :)



 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...