Składniki :
- 2,5 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszenną i pełnoziarnistą)
- 1/2 paczki drożdży
- 1 łyżka oleju/masła
- ok 1/4 cukru lub ksylitolu/erytrolu
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (najlepiej użyć do tego specjalną końcówkę do wyrabiania ciasta) odłożyć na 1,5 h, wyjąć rozwałkować na grubość ok 1,5 cm (moje pączki za dużo nie urosły) wykroić pączki (użyłam do tego dużej szklanki i kieliszka) odstawić na 45 minut, piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Można podawać z lukrem ja zrobiłam go z jogurtu greckiego, zmielonego ksylitolu oraz soku z buraka (wystarczy obrać małego buraka pokroić na ćwiartki skropić cytryną, zasypać cukrem i zagotować powstały płyn mieszamy z lukrem, w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać. Na wierzchu posypałam lekko podgotowaną tapioką. Smacznego :)