/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : stycznia 2016 https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 31 stycznia 2016

Pieczone pączki cynamonowe z jogurtowo buraczanym lukrem

Przepyszny pomysł na nieco zdrowszą wersję pączków na tłusty czwartek, jeśli nie chcecie lub nie możecie rezygnować z diety, również możecie cieszyć się tym świętem, spróbujcie zamiast cukru dodać jakiś inny zdrowszy zamiennik (ksylitol, erytrol) zamieńcie połowę mąki pszennej na pełnoziarnistej (albo jakiś inny wypróbowany miks mąk, ostatnio słyszałam, że hitem stała się mąka teff z miłki abisyńskiej, która jest bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny) zamiast sztucznych, syntetycznych barwników użyjcie buraka, a lukier można zrobić z jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki po prostu super :) koniecznie wypróbujcie. 





























Składniki :
  • 2,5 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszenną i pełnoziarnistą)
  • 1/2 paczki drożdży
  • 1 łyżka oleju/masła
  • ok 1/4 cukru lub ksylitolu/erytrolu
  • 1 jajko
  •  3/4 szklanki mleka 
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie : 
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (najlepiej użyć do tego specjalną końcówkę do wyrabiania ciasta) odłożyć na 1,5 h, wyjąć rozwałkować na grubość ok 1,5 cm (moje pączki za dużo nie urosły) wykroić pączki (użyłam do tego dużej szklanki i kieliszka) odstawić na 45 minut, piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. 
Można podawać z lukrem ja zrobiłam go z jogurtu greckiego, zmielonego ksylitolu oraz soku z buraka (wystarczy obrać małego buraka pokroić na ćwiartki skropić cytryną, zasypać cukrem i zagotować powstały płyn mieszamy z lukrem, w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać. Na wierzchu posypałam lekko podgotowaną tapioką. Smacznego :)





piątek, 22 stycznia 2016

Poduszeczki nadziewane masłem orzechowym, wegańskie i bezcukrowe

Pyszny pomysł na weekendowe ciasteczka, robi się je bardzo szybko, potrzeba do nich niewiele składników, smakują obłędnie, a do tego to o wiele zdrowsza wersja niż kupne wypchane cukrem, tłuszczami trans i przetworzoną mąką ciasteczka. Można zrobić je z dowolnej mąki ja użyłam zmielonych płatków owsianych, można użyć miodu, syropu klonowego lub  ksylitolu, nie ma w nich dodatku jajek, dlatego ciasteczka mogą wyjść dosyć sypkie więc najlepiej zrobić małe ciasteczka na jeden kęs, a nie weganie mogą dodać jajko jeśli nie lubią takiej wersji :) do wyboru do koloru, śmiało modyfikujcie składniki, jeśli macie uczulenie na miód zamieńcie go syropem klonowym, jeśli macie nietolerancje na gluten lub celiakie zamieńcie płatki na mąkę ryżową, ciasteczka na pewno wyjdą :)

 
 Składniki ; 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam zmielonych płatków owsianych)
  • 1/3 szklanki kakao 
  • 1 łyżka miodu/syropu klonowego
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • masło orzechowe (bez dodatku cukru) ok. kilku łyżek
Przygotowanie :
W dużej misce umieszczamy mąkę, kakao, olej, miód, mleko sodę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) mieszamy do wyrobienia masy, następnie formujemy płaskie kółka (jak na zdjęciu), nakładamy na środek masło orzechowe, i zamykamy formując kulkę, umieszczamy kulki na blaszce i pieczemy ok 10 minut w temperaturze 170 stopni, przed zdjęciem z blaszki czekamy ok 15 minut żeby ciastka ostygły, jeśli chcecie możecie do masy dodać jajko, wtedy ciasteczka będą mniej kruche.


 

niedziela, 17 stycznia 2016

Pyszne i zdrowe krakersy z ziaren i jarmużu

Pyszna i zdrowa przekąska idealna na niedzielne popołudnie :) post dzisiaj wyjątkowo późno dlatego, że prawie  cały dzień dzisiaj spędziłam na zewnątrz, muszę wam powiedzieć, że spacery na mrozie są idealne dla każdego nawet dla małych dzieci, sanki, rzucanie śnieżkami, ślizgawki lepienie bałwana to idealna terapia dla wszystkich zestresowanych, a po powrocie ciepła herbata i pyszne przekąski :)


Składniki : 
  • 7 łyżek siemienia lnianego (najlepiej złotego ale można użyć też zwykłe brązowe)
  • 1 spora garść jarmużu
  • 6 łyżek białego sezamu
  • 6 łyżek słonecznika
  • 6 łyżek płatków quinoa (mogą być jaglane albo zmielone owsiane )
  • 50 ml oleju roślinnego
  • przyprawy do smaku 
  • sól, pieprz
Przygotowanie : 
Siemię lniane zmielić, jarmuż drobno posiekać, dodać do miski razem z resztą składników wymieszać i powoli dolewać wodę ok. jednej szklanki, następnie masę (dość rzadką) przełożyć na papier do pieczenia położyć na wierzch drugi arkusz papieru i delikatnie rozwałkować, przełożyć na blaszkę i piec ok 25 minut w temperaturze 150 stopni, wyjąć blaszkę pokroić najlepiej nożem do pizzy i wstawić jeszcze na 25-30 minut w takiej samej temperaturze. 



piątek, 15 stycznia 2016

Pyszne ciasto ,,brzydal'' - śliwkowo jabłkowe w wersji fit bez tłuszczu i cukru !!

To ciasto to bardzo fajny pomysł na pyszny podwieczorek, robi się go bardzo szybko do tego brudzi się tylko jedną miskę, no i nie dodajemy do niego cukru i tłuszczu więc nie musimy się aż tak bardzo martwić o naszą figurę kiedy go jemy, dodatek śliwek, jabłek, przypraw korzennych, kakao oraz płatków quinoa sprawia, że ciasto jest bogate w błonnik oraz pobudza metabolizm, idealne na taką zimową pogodę do tego pyszny kubek mleka (ja właśnie podgrzewam pyszne migdałowo-kokosowe) i dzień od razu staję się trochę lepszy :)
Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :)



Składniki : 
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 banan
  • ok 100 g suszonych śliwek 
  • ok 10 orzechów włoskich
  • płaska łyżeczka sody
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • łyżeczka dosyć czubata kakao 
  •  2 jajka
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej) 
  • pół szklanki drobnych płatków np. jaglanych, quinoa lub innych
Przygotowanie : 
Jabłka obrać, drobno pokroić i usunąć gniazda nasienne, umieścić w dużej misce, dodać do nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45-60 minut w temperaturze 180 stopni , sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło, ciasto wyjmujemy z blaszki dopiero jak całkowicie ostygnie. 
Smacznego:) 

Do przygotowania przepisu zainspirował mnie ten przepis




sobota, 9 stycznia 2016

Pyszne tarteletki z nadzieniem z kokosa, riccotty i limonki

Lubicie riccottę ? ja bardzo, chociaż do tej pory jadłam ją głównie w wersji wytrawnej, to jednak dzisiaj postanowiłam wymyślić z niej deser, no i tak powstały te przepyszne tarteletki :)

Właściwości zdrowotne riccotty 
Riccotta to ser, który należy do serów niedojrzewających, co jest bardzo pozytywną cechą bo dzięki temu, że nie dojrzewa zachowuje w sobie wszystkie najcenniejsze białka, głównie albuminy i globuliny, stąd serwatka, z której powstaje ten ser, jest bardzo często obecna w mlekach dla dzieci oraz w odżywkach dla sportowców. Bardzo ważne jest dostarczanie białka w codziennej diecie, ponieważ białka przyspieszają metabolizm oraz dają na długo uczucie sytości, co jest ważne w przypadku odchudzania, najlepiej żeby były to białka pełnowartościowe, zawierały aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach oraz w odpowiedniej ilości, do tego powinny być strawne oraz mieć jak najmniej nasyconych tłuszczów więc śmiało sięgajcie po ten pyszny ser, który zawiera białko o dużej wartości odżywczej, mało tłuszczu, a dodatkowo bardzo duże ilości wapnia i selenu :)  



Składniki : 
na spód : 
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki masła klarownego (zimnego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
na krem : 
  • 250 g riccotty
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce)
  • sok z połówki limonki
  • 1-2 łyżeczki miodu do smaku 
Przygotowanie :

Wymieszać mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę, następnie odrywając ciasto wyłożyć nim foremki na babeczki (ja użyłam takich silikonowych) , piec ok 20 minut (aż zaczną się lekko rumienić) ,  w tym czasie przygotować krem, wymieszać ricottę z wiórkami limonką i miodem, jeśli masa wydaje wam się za gęsta można dodać jogurtu naturalnego 
Smacznego :)

 


sobota, 2 stycznia 2016

Brokułowo serowe totsy

Ten przepyszny przepis znalazłam na pewnym zagranicznym blogu i od razu bardzo mi się spodobał, brokuły są bardzo zdrowe, a w takiej wersji posmakują naprawdę każdemu. Totsy robi się  bardzo szybko, a brokuły po upieczeniu nie tracą ani koloru, ani chrupkości, koniecznie wypróbujcie jeśli w lodówce macie taką zieloną główkę i nie wiecie co z nią zrobić :)





Składniki :
  • 1 główka brokuła
  • 1 cebula (drobno pokrojona lub starta na tartce)
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera (można dodać mniej)
  • 1 duże jajko 
  • 2/3 szklanki mąki, otrębów lub bułki tartej ( najlepiej razowej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka ziół (np suszonej pietruszki, suszonego czosnku, majeranku)
Przygotowanie : 
Brokuły najlepiej zalać na minutę wrzątkiem, następnie opłukać w lodowatej wodzie i posiekać nożem na drobne kawałki (bez łodyg)  Następnie wszystkie składniki razem z posiekanymi brokułami, umieścić w misce, doprawić do smaku, uformować kotleciki( jeśli masa się nie klei, można dodać więcej jajka i mąki) Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 20-25 minut w temperaturze ok 180 stopni, uważając by się nie przypiekły, najlepiej poczekać aż ostygną zanim będziemy je ściągać z blaszki.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...