Na krem :
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- 100 g białej czekolady
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 mąki ziemniaczanej/z tapioki
- ok 1 szklanka mąki
- ok 1 szklanka mleka
Przygotowanie :
Do miski wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, białą czekoladą i ok 1/2 szklanki mleka gotujemy na małym ogniu (lub lepiej w kąpieli wodnej) aż do rozpuszczenia czekolady, wiórki prażymy na suchej patelce lub z odrobiną masła, dodajemy je do śmietanki z mleczkiem i czekoladę, następnie mieszamy mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem ok (1/3 kubka) i dodajemy do masy śmietankowo kokosowej i mieszamy do zgęstnięcia jeśli jest za mało gęsta można rozrobić dodatkową porcję mąki z mlekiem i dodać do masy, należy jednak brać pod uwagę, że masa dodatkowo trochę zgęstnieje jak ostygnie. Masę wylewamy na upieczone ciasto i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Smacznego :)
mmmm niedzielny deser idealny!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ! Mam ochotę zanurzyć palucha w tym kremie - bo wygląda bosko i słodko :}
OdpowiedzUsuńTen krem wygląda cudownie, na pewno pyszny! :)
OdpowiedzUsuńjuż od samego patrzenia ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z kokosem!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com