Składniki :
- 1,5 szklanki żurawiny świeżej
- 2 średnie pomarańcze
- 3-4 łyżeczki ksylitolu lub cukru
- 2 szklanki mąki (ja użyłam 1 szklankę mąki ryżowej i jedną żytniej pełnoziarnistej)
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia lub sody
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- jogurt grecki duży ok 330 g
Pomarańcza blendujemy razem z 3-4 czubatymi łyżeczkami jogurtu, przelewamy do miski i dodajemy umytą żurawinę.
Mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, cukier, sól)
Roztrzepujemy jajko widelcem i mieszamy razem z resztą jogurtu.
Do żurawiny z pomarańczą dodajemy suche składniki oraz jogurt z jajkiem, masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( mi wyszły dwie małe keksówki) pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach uważając by ciasto się nie przypaliło, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (gorące jest wilgotne i nie uda się go wyjąć z blaszki)
Rewelacja, myślę, że wyszłoby też bez jajka i z mlekiem roślinnym wtedy to już byłby dla mnie idealny :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie - na pewno wyszło obłędne, bo wygląda smakowicie i sama bym się chętnie kawałkiem lub dwoma zaopiekowała :D
OdpowiedzUsuń