Składniki :
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ja użyłam melvit secret family
- 1/2 szklanki nasion dyni
- 100 g słonecznika
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki nasion Chia
- 100 g daktyli
- 1 banan
- 5 łyżek mleka ( roślinnego lub zwykłego)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Mieszamy składniki do uzyskania zwartej i klejącej się masy, następnie wykładamy na blaszkę, (ja wyłożyłam na kwadratową połowę mniejszą od tradycyjnej prostokątnej, sprawdzi się również forma keksówka) pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni :)
ale wspaniałe batoniki, mają w sobie tyle pysznych i pełnowartościowych składników!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobię podobne tylko zamiast oleju daję więcej miodu i sok z pomarańczy:) Takie batony u mnie w domu znikają błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zdrowszą wersję :) muszę taką też wypróbować :)
UsuńZnakomite! Jak dla mnie, REWELACJA!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne muszą być takie batony;)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe :):)
UsuńUwielbiam takie batoniki pełne zdrowia i pysznych składników :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie batoniki pełne zdrowia i pysznych składników :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, taka moja standardowa granola w formie batonika! :) Będę musiała spróbować i to koniecznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńSuper batoniki :-) takie zdrowe słodkości to ja mogę jeść :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne i zdrowe batony! :)
OdpowiedzUsuńswietny post ; )
OdpowiedzUsuńbrunettevibes.blogspot.com
Pyszne ,uwielbiam takie przekąski.
OdpowiedzUsuńZdrowe, pyszne. Czego chcieć więcej? Uwielbiam wszelkie batony tego typu- mniam! Jeszcze robione domowymi sposobami. Ekstra, że są bez mąki i cukru. Za to z dynią jak widzę :) Ja do chia przekonałam się ostatnio i od tego czasu bardzo je lubię. Zapraszam do mnie, dziś na ciasto jogurtowe. Pozdrowionka i miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu słodkie przekąski. Są zdrowe i pyszne - fajne do podjadania podczas pracy, bez większego poczucia winy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przekąski pełne zdrowych nasion. Niech żyją zdrowe łakocie! :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i pyszne, to lubię :)
OdpowiedzUsuńZabieram kilka ze sobą, samo zdrowie, pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się przepis... i chętnie bym je zrobiła... ale dopytam o proporcje... bo raz podajesz w gramach a raz w szklankach... a ta szklanka to ile ma... choćby mililitrów... bo bywają różne...
OdpowiedzUsuńBatony powinny wyjść z każdej wielkości szklanki, ponieważ proporcje nie są tutaj, aż tak bardzo ważne, jeśli masa się nie klei to trzeba dodać więcej miodu lub mleka, tak, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Usuń:))))))))))))
UsuńSuper przepis na pewno go wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie odnośnie oleju, jaki użyć? Może być kokosowy czy ma być jakiś konkretny? Z góry dziękuję za odpowiedź, super blog :)
Jak najbardziej może być kokosowy, najlepiej wcześniej go rozpuścić, ja robiłam akurat z rzepakowym, ale myślę, że z każdym olejem będą dobre:) Dziękuję za komentarz :) i pozdrawiam :)
UsuńDziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)
UsuńA czy olej rzepakowy nie wpłynął smakowo na batoniki? Bo ma on swój specyficzny zapach i smak, oczywiście mowie o tym tloczonym na zimno :) pozdrawiam :)
Tak, niestety taki tłoczony na zimno pewnie zmieniłby trochę smak, no i ze względu na swoje właściwości lepiej nie używać go do pieczenia, ja użyłam takiego bez smaku rafinowanego, chociaż najczęściej do takich wypieków używam kokosowego, ale niestety wtedy mi się skończył :) Pozdrawiam :)
Usuń